COLUMN – Vanmorgen voor de kledingkast drong het weer tot me door: ik heb genoeg kleding om 50 vrouwen modieus te kleden, behalve mezelf.
Misschien steel ik daarom graag de overhemden van mijn vriend. Die overhemden hebben een eigen stapel, naast de drie stapels met met mijn eigen kleding.
Ik heb één stapel met goede kleding die ik aan kan naar kantoor. Op de tweede stapel ligt minder goede kleding die je nog net durft aan te trekken als je gaat winkelen op zaterdag. En een derde stapel is voor dingen die ik alleen thuis draag. En dan is er de stapel met herenoverhemden: veruit mijn favoriet.
Maar als ik een herenoverhemd pak, merk ik dat de rij knopen zich aan de verkeerde kant bevindt. De knopen horen links te zitten, niet rechts! Wie frutselt er nu met de linkerhand de kleine gaatjes om de knoop? Bij een mannenoverhemd is dat precies wat je moet doen. Is dat misschien om ons vrouwen te weerhouden het overhemd van hun man te stelen?
Ik heb proberen uit te zoeken hoe het zit. Maar het blijkt dat niemand precies weet wanneer en waarom de mode heeft bedacht dat mannen en vrouwen hun overhemden tegengesteld moeten dichtknopen. Er doen wel een aantal theorieën de ronde.
In de late middeleeuwen was er nog niets mis. Volgens historicus Jan Keupp zaten de knopen bij kledingstukken voor mannen toen ook links. De reden was waarschijnlijk pragmatisch: het dichtknopen gaat makkelijker met de rechterhand (als je rechts bent).
Mannen droegen toen een kledingstuk dat lijkt op een kruising tussen een jack en een rok. Ik zou het zo op mijn stapel voor winkelen op zaterdag leggen. Maar wanneer is de logica uit de mode verdwenen?
Een verklaring luidt als volgt: de knopen zijn naar de rechterkant verplaatst om levens te redden. Als een man snel zijn wapen moest trekken, kon zijn hand blijven haken tussen de knoopjes. Omdat ook toen de meeste mensen rechtshandig waren, werd het wapen links gedragen om er makkelijk bij te kunnen.
Een andere theorie legt juist de nadruk op de vrouw. "Vrouwen werden ingesnoerd in een korset en kregen daarbij hulp," zegt Mimi Sewalski, werkzaam voor online modemerk Avocadostore. "Destijds werden knopen ook voor vrouwen meer algemeen. Ze werden zo geplaatst dat ze voor personeel dat hielp bij het aankleden, goed te hanteren waren." Het probleem met deze theorie is wel dat de mode voor rijken zich kennelijk heeft aangepast aan de behoeften van bedienden.
Een kennis van mij - een theoloog - heeft weer een andere verklaring. Wanneer een vrouw zit, kan je soms door de opening tussen de knoopjes van haar blouse gluren. Volgens mijn kennis zaten de vrouwen in de kerk vroeger altijd links en de mannen rechts. Om de mannen niet te veel af te leiden van de mis, zaten de knoopjes van de vrouwenhemden aan de linkerkant. Bovendien leidde de man de vrouw aan de linkerarm over straat.
Tot slot is er nog een saaie verklaring. De knoopjes zijn gewoon verschillend aangebracht om een makkelijk onderscheid te maken tussen mannen- en vrouwenhemden.
Kortom: een sluitende verklaring is er niet. Kies je eigen theorie.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.